Organisatie van Vreugdevuur Scheveningen stopt met organiseren, dit jaar geen vreugdevuur op Scheveningen?!

Het is nog onzeker of aankomend jaar het grootste vreugdevuur ter wereld doorgaat op het strand van Scheveningen. De organisatie van de Stichting Vreugdevuur Scheveningen heeft namelijk besloten om op te stappen na een geschil met de gemeente.


Opbouw van het Duindorpse vreugdevuurDe traditie welke rond 1850 is ontstaan door de Scheveningse gemeenschap heeft te maken met een groeiende populariteit uit binnen -en buitenland door o.a. een toevoeging van een professionele vuurwerkshow, erkenning als cultureel erfgoed en een erkenning als grootste vreugdevuur ter wereld. Vanaf 2015 hebben de Scheveningers een professionele vuurwerkshow georganiseerd en toegevoegd aan hun traditie om de jaarwisseling nog grootser te vieren. De vuurwerkshow die o.a. gefinancierd werd door gemeente Den Haag en sponsoren is nu zonder enige vorm van overleg door de gemeente weggekaapt bij het culturele erfgoed en daar is de organisatie het niet mee eens.

 

De betrokken partijen Frits en Jolanda Pen van Dream Fireworks, Peter Boelhouwer van DB Aktiviteiten en Herman Stemfoort van de gemeente hebben gezamenlijk in het geniep besloten om de vuurwerkshow ter hoogte van strandrestaurant De Waterreus te verplaatsen naar wat zo’n 500 meter verderop op strand is. Dit was de spreekwoordelijke druppel voor de huidige organisatie van het vreugdevuur, nadat de gemeente afgelopen jaar ook restricties had opgelegd aan de hoogte van het vreugdevuur. Door deze restricties is vorig jaar de traditie met een strijd om het hoogste vuur tegen Duindorp om de zeep is geholpen, waardoor er bij de bouwstop veel onrust ontstond bij de Scheveningers, nadat Herman Stemfoort namens de gemeente Scheveningen in eerste instantie uitriep tot winnaar en dit weer op een later moment introk.


VIDEO: STOPT HET FEEST VAN VREUGDEVUUR SCHEVENINGEN?


Bijeenkomst geëscaleerd.

Op zaterdag 9 september 2017 is een bijeenkomst van Vreugdevuur Scheveningen geëscaleerd toen vrijwilligers het nieuws hoorde over de vuurwerkshow. De vrijwilligers vinden dat de gemeente teveel invloed heeft op het culturele erfgoed en het feestje op deze manier volledig bederven voor de Scheveningse gemeenschap. Door de huidige ontwikkelingen rondom het nieuwjaarsevenement van Vreugdevuur Scheveningen heeft de huidige organisatie besloten om de stekker eruit te trekken. Dit vanwege het feit daar zij aankomend jaar niet meer garant kunnen staan voor de veiligheid op Scheveningen én het vertrouwen hebben verloren in de gemeente, terwijl vertrouwen volgens hen juist de basis moet zijn voor een goede samenwerking.

Vreugdevuur Scheveningen is in de jaren 90 verplaatst naar het strand om de onrust in de wijken te voorkomen. In het verleden waren er tal incidenten rondom de jaarwisseling in het straatbeeld van Scheveningen met onder andere vechtpartijen, brandstichting, vandalisme en tal van andere incidenten met honderdduizenden euro’s schade tot gevolg. Het is onder de huidige omstandigheden erg onzeker of er nog een nieuwe organisatie gevormd kan worden gezien de grote onrust op Scheveningen.


Video van een oud wijkagent die warm onthaald werd bij Vreugdevuur Scheveningen!


 


Vreugdevuur loopt risico’s

Vreugdevuur op ScheveningenNiet alleen loopt de gemeente het risico dat de onrust weer terug keert in de wijken, want de unieke combinatie van vuur en vuurwerk zorgde vorig jaar voor een flinke economische spinn-off voor de stad met zo’n € 4,5 miljoen aan inkomsten. Afgelopen editie bezochten zo’n 275.000 bezoekers uit binnen -en buitenland dit nieuwjaarsevenement in 5 dagen tijd. Daarmee trekt het evenveel bezoekers als Parijs en Londen, waardoor Vreugdevuur Scheveningen samen met deze wereldsteden behoort tot het grootste nieuwjaarsevenement van West-Europa.

De huidige organisatie bestaande uit; Fons de Mos, Wesley de Bruin, Michael IJzendoorn, Wesley IJzendoorn en 2 andere organisatoren die niet bij naam genoemd willen worden willen alle vrijwilligers en sponsoren bedanken voor de mooie tijd en inzet van de afgelopen jaren. ‘Wij kunnen met trots terug kijken op een mooie en unieke periode op Scheveningen welke onhoudbaar is geworden door toedoen van de gemeente die aankomende jaarwisseling onze jongens mogen opvangen’, aldus de organisatie van Vreugdevuur Scheveningen.